BREAKING NEWS: Green light for Rothesay gap site development

Argyll and Bute Council's planning, protective services and licensing committee will consider an application by George Hanson Building Contractors to develop the Guildford Square gap site in the centre of Rothesay at a meeting in Lochgilphead on October 23.
Argyll and Bute Council's planning, protective services and licensing committee will consider an application by George Hanson Building Contractors to develop the Guildford Square gap site in the centre of Rothesay at a meeting in Lochgilphead on October 23.

Plans to redevelop a gap site in the centre of Rothesay have been given the green light by Argyll and Bute Council.

Members of the authority’s planning, protective services and licensing committee (PPSL) decided on Wednesday to grant an application by local firm George Hanson Building Contractors for a new building featuring a retail unit on the ground floor and two flats on each of two floors above.

The council’s development and infrastructure services department had recommended approval of Mr Hanson’s application, which seeks permission for a three-storey development comprising a ground floor retail unit with a front shop floor area of 285 square metres (3067 square feet), a rear shop floor area of 105 square metres (1130 square feet), a workspace unit of 175 square metres (1883 square feet) over two storeys, and two flats on each of two floors above.

The background report on the application notes that “the former building on the site fell into a condition of disrepair and was demolished approximately 25 years ago”, and states that “developing this gap site has been identified as a priority objective” for the Rothesay Townscape Heritage InitiativeThe background report states that “an agreement in principle has been reached with a tenant for the proposed retail unit”, though neither the report nor, so far, Mr Hanson himself has revealed the tenant’s identity.

Clearance of the site, which has lain vacant since the demolition of the building which previously occupied it around 25 years ago, began last month.

Planning permission was granted subject to six mostly routine conditions:

* that the development shall be implemented in accordance with approved drawings submitted by the applicant;

* that the exterior finish of the retail unit shall be approved by the planning authority prior to work starting, and work shall be in accordance with the approved details;

* that samples of the render, stone, window frames and roof covering for the flatted block shall be submitted to and approved by the planning authority before work starts, and the block shall be constructed using the approved materials;

* that no work shall start until a detailed scheme of boundary treatment(s) and surfacing for the back court area has been submitted to and approved by the planning authority, and the area shall be constructed in accordance with the approved details;

* that prior to any activity in the retail unit relating to the preparation of hot food, the applicant shall provide the planning authority with information on the method of preparation and cooking, the number and type of meals to be served, the proposed hours of operation, any ventilation plans/equipment, a scaled plan of the internal arrangement of the premises and the dimensions/location of the ventilation system;

* that the retail unit shall not be used for the preparation and/or sale of hot food until a suitable extraction system, designed to prevent harm to the local amenity, has been installed in accordance with details submitted to and approved by the planning authority.

The last two conditions did not appear in planners’ initial assessment and recommendation, but were added following representations from the council’s environmental health officer.

You can find out more about the application at the following links (all PDF files):

Application assessment and background report

Location map

Supplementary report - amended conditions and reasons